morze wczasy nad morzem mazury wczasy na mazurach kajaki forum kajakarskie

nie polecam

Podziel się z innymi informacjami na temat firm, które organizują spływy kajakowe/ wypożyczają kajaki.

Moderator: Admin

nie polecam

Postprzez aga » Wto Lip 31, 2007 6:10 pm

Nie polecam wypożyczalni kajaków z Czarnej Wody :x . Kajaki były zamówione telefonicznie i cena była uzgodniona za cały spływ. Po przyjeździe na miejsce zbiórki pan zarządał dopłaty za transport 200 zł. Na trasie spotkaliśmy małżeństwo które kiedyś zostało w ten sam sposób oszukane przez tą samą firmę.
aga

Dołączenie: Wto Lip 31, 2007 6:03 pm

Postprzez sosnov » Wto Sie 21, 2007 1:36 pm

Zdecydowanie odradzam firme Mati.
Razem ze znajomymi (w sumie 8 osob) postanowilismy sie wybrac na splyw kajakowy na Piławę, padlo na firme Wiking. Okazalo sie po przyjezdzie na miejsce ze obslugiwac nas bedzie firma Mati. Bylismy juz kiedys na splywie z Fun Clubem i nawet nie podejrzewalismy ze cos takiego jak toaleta i prysznic moze zostac uznane za OPCJĘ!!! Studencki splyw kajakowy polegal na biwakowaniu albo na dziko albo przy gospodarstwach agroturystycznych watpliwej jakosci. Infrastruktura turystyczna na Pilawie nie poraza bogactwem ale inni kajakarze jakos potrafili tak rozlozyc trase by spac w ludzkich warunkach. Sprzet kajakarski byl przestarzaly, a niektore kajaki dziurawe!! Mimo ze w programie splywu byla wycieczka do Bornego Sulinowa dowiedzielismy sie ze za wynajecie buda ktory nas z biwaku podwiezie rowniez trzeba doplacic "a poza tym mozna jechac stopem".
Jednym slowem maksymalne oszczedzanie na komforcie klienta.
Szczerze odradzam.
sosnov

Dołączenie: Wto Sie 21, 2007 1:29 pm

Re: nie polecam

Postprzez woookiee » Pią Lip 04, 2008 10:11 am

Witam,

chciałbym przestrzec wszystkich kajakarzy wynajmujących sprzęt, lub płynących na spływ zorganizowany, aby omijali szerokim łukiem "Centrum Sportów Wodnych Delfin". Mają bardzo niepoważne podejście do klienta, przez kilka miesięcy zwlekali z załatwieniem podstawowych spraw organizacyjnych, dwa tygodnie przed spływem nagle zażyczyli sobie 200zł więcej. Na szefie, Arturze Krzemieniu, nie można polegać.

Pozdrawiam wszystkich kajakarzy,

Łukasz Kroenke
woookiee

Dołączenie: Pią Lip 04, 2008 10:10 am

nie polecam

Postprzez bil » Sob Sie 09, 2008 9:07 pm

Poszukiwacze atrakcyjnych zorganizowanych spływów studenckich wystrzegajcie się firmy WIKING. Są to specjaliści od tworzenia niemiłej, restrykcyjnej atmosfery i czynienia wielkiej łaski a czasami odstępowania od wypełniania warunków umowy, choćby takich jak wliczony w koszt spływu przewóz rzeczy. Nie zachęcają do spływu z wikingiem też braki podstawowych rekwizytów obozowych jak chociażby siekiera, której brak tłumaczono tym że "ktoś się kiedyś siekierą skaleczył" lub piłka do siatkówki, która pojawiła się z niechęcią dopiero pod stanowczą presją grupy żądającej elementarnego wywiązywania się z tego, co zapisane jest na stronie tej firmy. Nieprzyjemne były też różne przejawy niesolidności i braku szacunku takie jak incydent który miał miejsce ostatniego dnia pływania, gdy po upływie 2 godzin od odjechania samochodem wikinga pierwszej z trzech grup mających być zawiezione na oddalone o wiele kilometrów pole namiotowe pozostała zmęczona grupa po rozważaniu dojazdu na własny koszt postanowiła zadzwonić do szefa wikinga z kluczowym pytaniem kiedy po nas wreszcie przyjadą. Szef oświadczył, że dowiemy się wtedy , kiedy przyjadą. Po starannym wytłumaczeniu mu naszej sytuacji i prośbie żeby nas po rozmowie z kierowcą poinformował telefonicznie, lub przynajmniej smsem, wypalił że nic nie będzie wysyłał, a kierowca przyjedzie kiedy przyjedzie; po czym rzucił słuchawką. Czekaliśmy jeszcze pół godziny. Gdy kierowca przyjechał zabrał tylko część grupy ponieważ wiking nie zorganizował większego samochodu i ostatnich kilka osób czekało jeszcze około godziny. Po przyjeździe na miejsce okazało się że trzeba było tak długo czekać ponieważ kierowca woził kajaki innemu spływowi na pole namiotowe oddalone od rzeki ozaledwie 500 m.
Najwyraźniej szef wikinga uznał to za priorytet. Nie pozostaje więc nic mądrzejszego niż uznać za priorytet omijanie firmy wiking bardzo szerokim łukiem.
Zapisując się na zorganizowany spływ innej firmy warto w odpowiednim polu zaznaczyć że, w żadnym wypadku nie chce się płynąć z wikingiem, ponieważ różne firmy współpracują ze sobą i podsyłają sobie nawzajem uczestników
bil

Dołączenie: Sob Sie 09, 2008 7:14 pm

Postprzez kaja » Wto Sie 26, 2008 11:06 pm

Bil nas to samo spotkało. Koszty spływu u nich potrafią wzrosnąć, umowa dla nich ma chyba tylko znaczenie toaletowe. Mam niemiłe wspomnienia. Nawet nie potrafili zorganizować pola biwakowego.

Nacięłam się jeszcze na inną firmę i to dosłownie rozcięłam sobie rękę i obszorowałam nogę. Wykupiliśmy spływ ze znajomymi ze studiów skonaktowaliśmy się ze splywy,pl. Zapewniono że będzie dobry sprzęt i wszystko terminowo. Zaczęło się od opóźnienia blisko godzinnego. Sprzęt to jakiś chyba odrzut a nie kajaki.
Przy próbie wychodzenia z kajaka zdarłam sobie naskórek o spodnią część wewnętrznej komory - jakoś strasznie pokancerowany był. Jeden z kajaków miał dborny przeciek - a mówili, że wszystkie kajaki są sprawdzane !. Jak się poskaryżyłam na ostre krawędzie w kajaku, to się okazało że to była moja wina bo nieostrożnie wychodziłam. Żeby nie było to nie tylko taki był nasz kajak a jeszcze u niektórych znajomych. Inni mieli ciut lepsze. Dodatkowo czas oczekiwania na odbiór przez kilka godzin to jakaś kpina. Następnym razem wybiorę jakąś firmę, która ma porządne samochody i zaplecze a nie jakieś wraki. Może drodzy forumowiczeznacie jakieś dobre firmy godne polecenia. Już chyba w tym roku nie popłynę bo coraz zimniej i nie ma słońca, ale na przyszły się przyda.
Zachęcam do pisania, bo teraz wszystko wiadomo o firmach bo kończy im się sezon.
Byłabym wdzięczna jakbyście opisali swoje wrażenia z firm i ich organizacji. Jak na razie brałam udział w trzech spływach z czego, dwa były organizowane przez firmy, które są wręcz chamskie wobec klienta.
kaja

Dołączenie: Wto Sie 26, 2008 10:49 pm

Postprzez jacek » Pon Gru 01, 2008 2:57 pm

Bil - dobrze że ostrzegasz - tzw spływy traperskie polegaja na tym ,że miejsca noclegowe są bez żadnego zaplecza sanitarnego .. Czasem warto dopytać . ja jak na razie ze znajomymi byłem na 2 spływach zorganizowanych - i 2 razy ze http://www.splywy.pl. Moje wrażenia - ok a nawet więcej . Zapewnili parking na czas spływu w Krutyni , potem mikrobusem zostaliśmy przewiezieni na miejsce startu - mieliśmy więcej szcześcia niż keja , bo busy były naprawdę fajne - do wraka byśmy nie wsiedli - z tego co zauważyłem mają kilka busów . Podczas spływu był transport bagaży i odbywał się bez problemu - bagaże czekały na nas a nie my na nie. Piloci bardzo ok - Kasia i Krzysztof naprawdę na poziomie . Sprzęt w bardzo dobrym stanie ( może nie jestem tak wybredny jak keja ) . W każdym razie zawsze pływam u nich sprinterem i na spływie zorganizowanym zamówiłem taki właśnie kajak ( trzeba zaznaczyć koniecznie przy rezerwacji ) . W trakcie spływu mieliśmy dzień na rowerkach i tu znowu nas zaskoczyli - rowerki były z firmy zewnętrznej i były top ( bez dopłat :D )! , Co do noclegów - w miejscach takich jak trzeba - z sanitariatami itd. Po zakończeniu spływu czekaliśmy na transport jakieś 15 min. ( na pierwszym spływie było to może dłużej ok 30 min) i cała grupa jechała jednym podstawionym autokarem - tak więc bardzo przyzwoicie. Szkoda ,że nie robia spływów na innych szlakach - jak mówią nie chcą robić , bo nie są w stanie zapewnić standardu takiego jak na Krutyni . Teraz tylko czarteruję u nich sprzęt . Ostatnio Łyna - polecam fajny szlak - ale dla zaawansowanych i koniecznie kajaki polietylenowe bez steru - nie dali mi sprinterka i mieli rację - pewnie bym go załatwił :) . Polecam tez Hańcze - ale po 18 sierpnia - i Krutynię - zawsze tam wracam ! Co do Krutyni - ten szlak jest bardzo oblegany , ale tam , gdzie organizowane są spływy jednodniowe - odcinek od Krutyni do Iznoty ( jakieś 30 km ). Szczególnie duże natężenie jest w weekendy . Warto ten odcinek pokonać rano - wstać ok 6 i wypłynąc max o 7 .00 Spływy jednodniowe startują ok 9 - 10 i wtedy są tłumy, a rano jest naprawdę pięknie i cicho! W tym roku planuje spływ Łaźną Strugą - czy ktoś tam płynął ?
jacek

Dołączenie: Wto Lis 14, 2006 5:00 pm

Postprzez Nick » Wto Cze 23, 2009 8:25 pm

Masz rację Bil - Nie ma nic GORSZEGO niż firma VIKING. I niech Viking przypomni sobie co robił rok temu, niech przypomni sobie twarze uczestników, swoją bezczelność wobec nich i swoje przeświadczenie o własnej bezkarności. Nie chodzi tu bowiem o nieudolność czy drobne zaniedbania (których także nie brakowało) lecz o całkowicie świadome i celowe łamanie warunków umowy, nieskrywany brak szacunku dla osób i potrzeb uczestników oraz jawny i absolutny brak przejawów dobrej woli.
Nick

Dołączenie: Wto Cze 23, 2009 7:54 pm

Powróć do Firmy